Ortodontija

Services Ortodontija
Ortodontija

KAJ JE ZOBNA IN ČELJUSTNA ORTOPEDIJA?

Zobna in čeljustna ortopedija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z diagnosticiranjem in zdravljenjem nepravilne rasti in razvoja čeljustnic, ter nepravilnim položajem zob in ugrizom. Cilj obravnave je tako vzpostaviti pravilne odnose čeljustnic, uskladiti griz, poravnati zobe in hkrati doseči dober estetski rezultat. Čas obdobja obravnave in vrsta aparata, ki ga posameznik potrebuje, so tako popolnoma individualni.

Nepravilno postavljeni zobje in nepravilen ugriz so ne samo estetska motnja, ampak otežujejo izvajanje primerne ustne higiene (s tem povečajo tveganje za nastanek kariesa in parodontalne bolezni), povzročajo težave pri žvečenju, težave s čeljustnim sklepom in hkrati dodatno vplivajo na pacientovo samopodobo.

POTEK OBRAVNAVE PRI SPECIALISTU ZOBNE IN ČELJUSTNE ORTOPEDIJE

Obravnava pri specialistu zobne in čeljustne ortopedije je možna v vseh starostnih obdobjih, pri čemer lahko pri mlajših, še rastočih pacientih delujemo ne samo ortodontsko ampak tudi ortopedsko (torej vplivamo na rast in razvoj čeljustnic), pri starejših, odraslih pacientih pa je obravnava praviloma le ortodontska (torej izvajamo premike zob).

V naši ambulanti je kratek prvi ortodontski pregled brezplačen. Na pregledu ocenimo vrsto nepravilnosti, se pogovorimo o vaših težavah in prediskutiramo različne možne obravnave obstoječe nepravilnosti. 

Sledi termin, v katerem izvedemo vso potrebno diagnostiko – napotimo vas na rentgensko slikanje (ortopan in stranski telerentgenogram glave in vratu), naredimo tridimenzionalni digitalni posnetek zobovja (t.j. 3D skeniranje zob s 3 Shape intraoralnim skenerjem) in fotografiramo zobe, ugriz in obraz. Vse našteto temeljito analiziramo in se na naslednjem obisku s vsakim posameznikom pogovorimo o ugotovitvah in predlogih najboljše obravnave za konkreten primer.

Sledijo kontrolni pregledi, katerih število in vsebina so močno odvisni od vrste aparata in obsega prisotne nepravilnosti. Kontrolni pregledi so potrebni tudi po zaključeni obravnavi, kjer redno spremljamo stabilnost pridobljenega stanja.

VRSTE APARATOV

Aparati so lahko snemni ali nesnemni, konfekcijski ali izdelani po meri, večino izmed teh pa ponujamo v naši ambulanti.

V primeru nesnemnega ortodontskega aparata načeloma govorimo o nosilcih, nalepljenih na zobe (»breketih«), ki so lahko iz različnih materialov in posledično različnega videza in lastnosti. Večinoma uporabljamo jeklene nosilce, ki so sicer bolj opazni, a z boljšimi mehanskimi lastnostmi. Poznamo tudi estetske ortodontske nosilce (plastični, keramični), ki so sicer manj opazni in zato bolj estetski, se pa lahko sčasoma obarvajo (predvsem plastični), hitreje poškodujejo, hkrati pa je njihovo odstranjevanje nekoliko bolj zahtevno. Ortodontske nosilce se največkrat namesti na sprednjo ploskev zob, čeznje se namestijo žični loki, ki izvajajo vlek in zobe premikajo.

Poseben način obravnave težjih nepravilnosti je s soupoorabo mini vijakov, s katerim lahko izvajamo kompleksnejše premike zob v kombinaciji z nesnemnim ortodontskim aparatom ali alignerji. Mini vijaki nam omogočajo skeletno sidranje in tako večje kontrolirane želene premike in manj nezaželjenih premikov zob. Mini vijake v naši ambulanti namesti naš specialist parodontolog, prednost obravnave pri nas je ravno v celostni in interdisciplinarni obravnavi pacienta.

Mini vijakov ne uporabljamo samo v sklopu ortodontskega zdravljenja kot takega, ampak v nekaterih primerih tudi kot predpripravo na implantološko in protetično oskrbo (npr. pri prekomerno izraščenih zobeh zaradi prezgodnje izgube antagonista/zoba v nasprotnem zobnem loku). S tem omogočimo boljši estetski in funkcionalni rezulat.

Alternativa nesnemnim ortodontskim aparatom oz. nosilcem so t.j. alignerji . Gre za uporabo sosledja folij, s katerimi načrtovano premikamo zobe v želeni položaj. Število folij, ki so potrebne za odpravo nepravilnosti, je močno odvisno od stopnje izrazitosti pacientove nepravilnosti. Njihova prednost je možnost snemanja (s tem lažje izvajanje primerne ustne higiene), estetika (gre za prozorne folije, ki so na zobeh skorajda neopazne) in v nekaterih primerih krajši čas ortodontske obravnave. V naši ambulanti ponujamo Invisalign nevidni ortodontski aparat.

 

Snemni aparati (v nekem klasičnem pomenu) se največkrat ne uporabljajo za premikanje zob kot tako, ampak želimo z njimi predvsem vplivati na rast in razvoj čeljustnic, ter sočasno korigirati morebitne funkcionalne odklone. S tem pomagamo vzpostaviti optimalne pogoje za izraščanje stalnih zob. Šele kasneje fazi obravnave s snemnim aparatom sledi faza obravnave z nesnemnim ortodontskim aparatom ali alignerji, s katerimi premikamo zobe – v kolikor je to sploh potrebno. Snemni aparati so lahko individualni/narejeni po meri ali konfekcijski.

 

Za pregled in posvet pokličite 02 620 24 76.

Vse o zobozdravniku

Klara Lipoglavšek, specialistka zobne in čeljustne ortopedije

Svojim pacientom se rada v celoti posvetim in skušam razumeti, kaj je tisto, kar jih pri njihovem nasmehu najbolj pesti. Čeprav paciente največkrat moti izgled njihovih zob, se kot specialistka zobne in čeljustne ortopedije zavedam sočasne pomembnost funkcionalnega in stabilnega ugriza.