Parodontologija

Services Parodontologija
parodontolog maribor lipoglavsek

Parodontalna bolezen je vnetna bolezen podpornih obzobnih tkiv, povzročena s specifičnimi bakterijami.

Začetna stopnja je vnetje dlesni (gingivitis), ki je posledica kopičenja mehkih zobnih oblog. Dlesen je nabrekla, pordela, krvavi na dotik. S kopičenjem oblog in razmnoževanjem bakterij v njih se vnetje lahko razširi na preostala obzobna tkiva. Posledica je napredovali propad parodontalnega ligamenta in alveolarne kosti z nastankom žepov, recesij (t.j. umika dlesni) ali obeh. Zobje postanejo majavi, vizualno daljši in občutljivi.

Na potek parodontalne bolezni vplivajo še kajenje, sladkorna bolezen, hormonske spremembe, lokalni dejavniki (nenatančno izdelane plombe in zobne prevleke), nekatera zdravila …

ZDRAVLJENJE PARODONTALNE BOLEZNI

Ob vašem prvem obisku v ambulanti se pogovorimo o vaših težavah v ustni votlini, pričakovanjih, o splošnem zdravstvenem stanju (zdravila, alergije,…), navadah in razvadah. Sledi pregled zob in obzobnih tkiv z analizo rentgenskih posnetkov.

Pri pregledu obzobnih tkiv opazujemo barvo, obliko in konzistenco dlesni, ter prisotnost mehkih zobnih oblog. S parodontalno sondo nato izmerimo odmik dlesni in globino žepkov ob zobeh (t.j. globino sondiranja – PD) in pri tem opazujemo, če dlesen med merjenjem zakrvavi (t.j. krvavitev na sondiranje – BOP). Normalne globine sondiranja se gibljejo med 1 in 3 mm.

Če dlesen ob tem ne zakrvavi, govorimo o klinično zdravi dlesni in zdravljenje ni potrebno. V kolikor izmerimo večjo globino sondiranja ob prisotnosti krvavitve na sondiranje, je potrebno zdravljenje.

Zdravljenje parodontalne bolezni obsega v glavnem tri faze.

Cilj prve faze je izničiti ali zmanjšati vpliv sistemskih dejavnikov na izzid zdravljenja ter zaščita pacienta in zobozdravnika pred nevarnostjo infekcije. V tej fazi se navadno posvetujemo z drugimi specialisti, če je to potrebno.

Ultrazvočno in s posebnimi instrumenti (kiretami) skušamo v lokalni anesteziji očistiti koreninsko površino mehkih in trdih oblog in ustvariti pogoje za učinkovito izvajanje ustne higiene.

Pri bolj napredovalih oblikah parodontalne bolezni samo s higiensko fazo ne dosežemo željenega učinka in je potrebno kirurško zdravljenje. V lokalni anesteziji odmaknemo dlesen od zob in robnega dela kosti, očistimo koreninske površine trdih zobnih oblog in zagladimo koreninske nepravilnosti. Včasih je potrebno tudi preoblikovanje robnega dela kosti, da dosežemo željen potek dlesni.

Tri mesece po končanem kirurškem zdravljenju na kontrolnem pregledu določimo pogostost kontrolnih pregledov in vzdrževalnega parodontalnega zdravljenja. Brez vzdrževalnega zdravljenja parodontalne bolezni NI uspešnega zdravljenja. Podporno zdravljenje je podobno higienski fazi zdravljenja, le da je manj agresivno in manj obsežno. Namen je razbiti nastajajoče bakterijske kolonije preden se le-te organizirajo tako, da povzročajo odziv telesa z vnetjem.


Cilj učinkovitega zdravljenja parodontalne bolezni je ustaviti vnetno dogajanje z odstranitvijo mehkih in trdih zobnih oblog ter tako ustvariti pogoje, ki so združljivi s parodontalnim zdravljenjem. Zmanjšanje globine sondiranja in zmanjšanje krvavitve na sondiranje so najpogostejša merila za oceno uspešnosti zdravljenja.

REGENERATIVNO PARODONTALNO ZDRAVLJENJE

S tem načinom zdravljenja skušamo parodontalno prizadetemu zobu izboljšati dolgoročno prognozo, tako da uporabimo posebne kirurške tehnike, kostne nadomestke, membrane in tudi rastne faktorje, ki izboljšajo obnovo obzobnih tkiv saj sprožijo niz dogodkov, ki se sicer dogajajo med rastjo obzobnih tkiv.

Primer parodontalne regeneracije dveh zob s sicer brezupno prognozo

Za pregled in posvet pokličite 02 620 24 76.

Vse o zobozdravniku

Tomaž Lipoglavšek, dr. dent. med. spec. parodontologije

Kot specialist parodontolog kot osnovo pri vsakem pacientu vidim v vzpostavitvi primerne ustne higiene in zdravih obzobnih tkivih, kot trdni temelj za vse kasnejše konzervativne, protetične in/ali implantološke rešitve. Le tako lahko pacientom zagotovim ne samo funkcionalno in estetsko rešitev, ampak tudi dolgoročno obstojnost le-teh.